fbpx

VERODOSTOJNOST

Nažalost, ukazala se potreba za ovim saopštenjem. Krađa ideje i intelektualne svojine je nešto što ne bi smelo da se dešava ni u jednom sektoru a kamoli u humanitarnom.

Ako neko ko se bavi humanitarnim radom krade ideje, postavlja se pitanje šta se onda dešava sa novcem koji te osobe ili organizacije prikupljaju? Da li su i sa novcem „pošteni“ kao i sa upotrebom tuđih ideja?

Ovo saopštenje pišem jer tuđa pohlepa može da ugrozi sve dobro što je ovaj projekat do sada učinio, a objasniću vam ukratko i kako. Na primer: neko organizuje akciju pod nazivom „Humanitarna kafa“ bez naše dozvole (što se dešavalo više puta) i novac NE PREUSMERI onima za koje je akcija rađenja (nadam se da to nisu uradili), te tako može da nastane NEGATIVNA KONOTACIJA vezana za projekat „Humanitarna kafa“  i da kad neko čuje za projekat kaže – „Neću više da učestvujem u „Humanitarnoj kafi“ to su sve prevaranti“. Na taj način ugrožena deca će biti uskraćena za sva buduća sredstva koja bi inače bila usmerena.

Moja dužnost kao predsednika udruženja „Dobro delo“ i nekoga ko je osmislio, realizovao i dobio najveće nagrade za humanitarni rad u Srbiji upravo zbog ovog projekta, je ta da ovim saopštenjem zaštitim svoju intelektualnu svojinu i sve dobro što će ovaj projekat nastaviti da radi za one kojima je pomoć najpotrebnija.

______

Baveći se humanitarnim radom od 2012-te godine, imao sam priliku da budem svedok mnogih situacija u kojima su ljudi želeli da prisvoje zasluge za razne humanitarne akcije. Uvek bih se jako razočarao kad sam svedočio tim događajima jer u njima isplivavaju najniže ljudske osobine – zavist, pohlepa, gnev…

Nikada, pa ni danas, nije mi bilo jasno zašto se neko bavi humanitarnim radom u želji da veliča sebe i svoje zasluge. Čvrsto stojim pri tome da onaj ko se bavi humanitarnim radom MORA da isključi svoj ego, jer dobra dela činimo da bismo pomogli drugima, podigli svest svojim primerom i tako generalno biramo da svoju slobodnu volju koristimo za opšte dobro.

 „Humanitarna kafa“ se više puta našla na udaru onih koji su hteli da svoj ego „nahrane“ zaslugama koje ovaj projekat nosi sa sobom. Neki su išli do te mere da na sajtu svoje fondacije iskopiraju sav naš tekst vezan za projekat i sve ugostiteljske objekte sa kojima smo sarađivali dugi niz godina i na taj način prisvoje projekat kao njihovu kreaciju. Dok ovo pišem, advokati sa kojima sarađujemo rade na ovim slučajevima klasične krađe intelektualne svojine.

______

A sada nešto o istoriji i tome kako smo bili prvi koji su osmislili i realizovali ovaj projekat.

„Humanitarna kafa“ počela je kao projekat „KAFA ZA DECU“, prvi put održana na Svetog Savu, 27. januara 2016. godine u Vršcu u kafiću VELO. Nakon toga održane su još dve akcije pod istim nazivom kako bismo nakon toga naziv promenili u Humanitarna kafa“ (31.5.2017. u Vršcu) jer je prethodni naziv izazivao zabunu kod određenog broja ljudi, koji su mislili da se radi o nekakvoj kafi koju mogu i deca da piju. Tako je sve počelo, da bi se na kraju projekat proširio i na druge gradove.

Za one koji ne znaju, „Humanitarna kafa“ je bio projekat preko kojeg ugostitelji doniraju kompletan iznos popijenih kafa određenog dana u humanitarne svrhe. Projekat se pokazao kao jedan od najefikasnijih načina za prikupljanje sredstava i za podizanje svesti o činjenju dobrih dela, što je ujedno i misija udruženja “Dobro delo”.

Od kad je počela pandemija, zbog bezbednosti stanovništva nismo organizovali ni jedan događaj, ali smo zato rešili da “Humanitarnu kafu” promenimo i time prilagodimo novonastaloj situaciji, te će sada biti dostupnija svima – radi se na “Humanitarnoj kafi” u instant kesicama, koju će svi moći da poručuju putem interneta. Više o tome možete pročitati ovde.

______

Neko sada može reći da smo sebični i da želimo „Humanitarnu kafu“ samo za sebe, ali to je daleko od istine. Ko god ima ideju na koji način može još efikasnije da se projekat sprovede ili želju da učestvuje u realizaciji „Humanitarne kafe“, dobrodošao je u udruženje „Dobro delo“. Ako je predlog koristan, najmanji problem je da postane i podpredsednik udruženja, ali nikada neće moći da sam donosi odluke o narednim koracima jer sam lično bio svedok da su neki donosili odluke na štetu ugrožene dece zarad svog ega, i kao neko ko je idejni tvorac i ko je sve ove godine konstantno radio na realizaciji ovog projekta, moram da ga zaštitim od takvih osoba. Pogotovo zato što sada novi model (u instant kesicama) ima mnogo veći potencijal od prethodnog modela i samim tim, zloupotreba je više verovatna, ali uradićemo sve što je u našoj moći da do eventualne zloupotrebe ne dođe.

______

Zapamtite, „Humanitarna kafa“ je nastala u Vršcu u kafiću Velo tako što je vlasnik predložio da donira kompletan iznos popijenih kafa određenog dana. Niko do tada nije spojio humanitarni rad sa kafom. Jedina stvar slična ovoj bio je gest nekih ugostitelja za vreme poplava 2014-te godine koji su rekli da kafu možete platiti tako što pošaljete SMS poruku za one koje je poplava tada ugrozila.

A ako ipak nastane još neka „Humanitarna kafa“ u instant kesicama ili se organizuje događaj u ugostiteljskim objektima, koji nemaju veze sa udruženjem „Dobro delo“, znaćete da iza toga stoje oni čija je pohlepa veća i od problema sa kojima se susreću bolesna i ugrožena deca.

 

Stefan Nikolić

Predsednik udruženja „Dobro delo“

 6. decembar 2021.